Melk tart

Non ho resistito e dopo un parco pranzo di Natale stasera me ne sono mangiata una. Small, comprata allo Spar che ha sempre ottimi prodotti.
La melk tart è una meravigliosa istituzione in Sudafrica ed è motivo di orgoglio per ogni sudafricano: rimanendo nel campo dei dolci, quasi come i Rusks. Ma quella è un'altra storia e un'altra ricetta.
La melk tart praticamente è latte ( burro) sul quale viene spolverata una dose massiccia di cannella, il tutto accolto in una forma di pasta frolla. E' cremosa e morbida. Si prepara in 15 minuti e si cuoce in forno per 30. Sparisce in 5.
Qui sotto la ricetta tradizionale...








For the pastry:
2
Tbs
 butter - please not margarine!
2
Tbs 
sugar

1

egg

3/4
cup 
self raising flour

pinch
salt

For the filling:

2
cup 
milk

2

eggs, separated

1/2
 cup
 sugar

1/4
 cup 
cake flour

1/4
 cup 
corn flour

pinch
salt

2
Tbs
 butter

1
tsp
 vanilla essence

Ground cinnamon


Method

Preheat oven to 180 degrees celcius.

Blitz all the ingredients together in a food processor or with an electric beater until it all clumps together to form a dough.Press into a lightly greased 24 cm tart dish. Chill in the fridge while preparing the filling.Heat the milk in a medium pot(do not boil). Beat the yolks and sugar until creamy and light then add the flours and salt - the mixture will be quite thick.Add some warm milk to the egg mixture and then return all of it to the pot.Bring to the boil and whisk constantly until thickened.Remove from the heat and whisk in the butter and vanilla.Whisk the egg whites in a clean bowl until soft peaks form and fold into the custard.Pour into the chilled pastry case and sprinkle with cinnamon.
Bake for +- 30 minutes.











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